70 jarig jubileumverhaal
Dit jaar bestaat HSV Het Baarsje 70 jaar. Reden om dit te vieren met een feestje en activiteiten. Bij het 50 jarig bestaan is er een boekje uitgegeven dat nog bij een aantal leden in de kast ligt. Hieruit is geput voor het beschrijven van de eerste jaren van de vereniging.
Oprichting.
28 juli 1953.Na een oproep in de krant kwamen 11 personen samen in een café en werd een visclub opgericht die Het Baarsje ging heten. Het voorlopig bestuur bestond uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Een overzicht met namen van bestuursleden volgt later.
De beginjaren.
De contributie was 50 cent per maand. Men ging op zoek naar viswater en daarbij ontstond de eerste samenwerking met HSV Steenwijk. Voor f 2,50 per lid, per jaar mocht in het water van Steenwijk gevist worden. Verder werd er gevist in de kolken te Oldemarkt en in de “broeksloten” Toestemming werd gevraagd bij “het broek” een voorloper van het latere Waterschap. Snoekvissen gebeurde toen nog met levend aas, er werd een vergunning aangevraagd bij de Visserij Inspectie in Utrecht en één van de leden verzorgde tegen betaling de vangt en uitgifte van de aasvisjes. De visjes waren af te halen op zaterdagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur. Tot in de jaren ’90 had Foppe Huitema een vergunning om met een groot kruisnet aansvissen te vangen.
In 1954 waren er al 19 leden en op 2e pinksterdag was de eerste wedstrijd. Men viste om geldprijzen van F 4, - , F 3, - en F 2, - Er werd een competitie opgezet en er werd één keer per maand telkens op een andere avond gevist zodat iedereen in de gelegenheid was eens mee te doen. Aan het einde van de competitie waren er geldprijzen van F 7,50 voor de grootste karper, de grootste snoek en de grootste brasem. Deze zomer was de eerste jeugdwedstrijd. (inleg 10 cent)
1955 was het jaar van de aankoop van de Kloosterdijkkolk. Tot op heden nog steeds in het bezit van de vereniging. Helaas was er niet genoeg geld in kas om de kolk te kunnen kopen en werd er aan een aantal leden gevraagd een renteloos voorschot te doen van F 10, - 14 leden gaven hieraan gehoor en de kolk werd gekocht. Om er maar meteen wat vis in uit te zetten werden 500 stuks éénjarige karpertjes en 100 kg meerzomerige karper gekocht. In 1956 was er al gedoe over de karpers en werd vastgesteld dat men niet meer dan 2 karpers per visdag mocht meenemen.
Als je de notulen van vergaderingen van de volgende jaren leest zie je het ledenaantal stijgt en de vereniging er financieel goed voorstaat. Ca. 10 a 15 leden bezoeken de vergaderingen. Vrijwilligers melden zich aan voor schoonmaak en opruimwerkzaamheden. Ook valt uit de verslagen op te maken dat men ook toen al na de vergadering niet meteen naar huis ging. Kortom “de goede oude tijd”. In 1963 bestond het Baarsje 10 jaar maar blijkbaar was er geen aanleiding om dit te vieren. In 1976 is er voor het eerst sprake van aansluiting bij een regionale instantie. Men wijst iemand aan als commissaris bij de Vereniging van Hengelsportverenigingen in Noord West Overijssel. De contributie in 1976 is F 20,- Even een zijsprongetje naar de landelijke en regionale organisatie van de hengelsport. In 1906 is de AHB de Algemene Hengelaarsbond opgericht. Later overgegaan in de NVVS en daarna in de OVB. In 2006 is men afgestapt van de Sportvisakte en overgegaan op de Vispas. De OVB is opgeheven en opgegaan in Sportvisserij Nederland. Sportvisserij Nederland bestaat uit 7 regionale organisaties die elk weer bestaan uit een aantal rayons. Het Baarsje valt onder Sportvisserij Oost Nederlanden zit in Rayon 3. Ook Sportvisserij Nederland is aan het reorganiseren en het zou zo maar kunnen dat een aantal rayons opgeheven of samengevoegd wordt.
1983 Het 30 jarig bestaan.
Het Baarsje bestaat 30 jaar en er wordt een : grote algemene wedstrijd voor hengelaars in de omgeving en de wijde omgeving, georganiseerd. Bij de ALV geeft de penningmeester een rondje en ondertussen worden de festiviteiten besproken. Er komt een verloting met 1000 loten en er is een feestavond in Hof van Holland. De cabaretgroep de Flying Stars treed op en na afloop mag er gedanst worden. Het kan verkeren want het verslag van de feestavond vermeld dat niet de Flying Stars maar de The Serenaders optraden en Harm oet Riesen als conferencier ingehuurd was. Nietemin heeft men gebulderd van het lachen. Bij een rondvraag wordt gevraagd naar het houden van een grote Algemene Wedstrijd. De commissie zal dit nader bezien. Zo is er een aantal jaren een grote individuele wedstrijd geweest en in 1989 is de eerste koppelwedstrijd gehouden.
Na 30 jaar werden de statuten van de oprichting opgeheven en zijn er nieuwe statuten vastgesteld. Zo werd er jaren doorvergaderd en werden de verslagen niet langer met de pen opgeschreven in mooi schuinschrift, maar uitgewerkt en opgeslagen op de computer. Aan de onderwerpen op een Algemene ledenvergadering veranderde niet veel. De financiële situatie, het uitzetten van pootvis, het verhogen van de kosten van de vispas, het schoonhouden van het viswater en gemopper op de gemeente.
2003 Het 50 jarig bestaan.
In 2003 werd de vereniging 50 jaar en had ca. 250 leden. Het werd gevierd met een besturenwedstrijd en een feestavond. In de loods van Bennie Poelsema werd gebarbequed door de vissers met hun aanhang. Bestuurders bleven jarenlang in het bestuur zitten. Op de laatste bladzijden zie je een overzicht van de bestuursleden vanaf 1953 tot 2023. In 2016 is de ledenadministratie uitbesteed aan Sportvisserij Nederland. Dat scheelde veel werk voor de penningmeester. Vispassen werden altijd bij de penningmeester thuis in enveloppes gedaan vergezeld van de uitnodiging voor de algemene Leden Vergadering. In Oldemarkt en omgeving werden de vispassen thuis bezorgd. Na de overgang naar Sportvisserij Nederland was dit van de baan. Vooral door betaling met automatische incasso en de corona lockdown is het ledental gegroeid naar een jaarlijks bestand tussen de 650 en 700 leden.Met ingang van 2018 is er tussen de 4 HSV ’s in de Gemeente Steenwijkerland een samenwerkingsverband opgericht en kan er gevist worden in de wateren van de andere Hengel Sport Verengingen. Water ingebracht door HSV Het Baarsje te Blokzijl: De Havenkolk te Blokzijl. De grachten in en om Blokzijl. De watergang langs de Marknesserweg (tot aan de Uiterdijkenweg). Water ingebracht door HSV De Karper te Vollenhove: De Buitenhaven, Loskade aan het Vollenhoverkanaal bij de brug Vollenhove - Noord Oost Polder. Water ingebracht door de HSV Steenwijk: Wateren gelegen in de wijk nieuwe Gagels, Wateren gelegen in de Wijk Oostermeenthe. De vijver in het Slingerbos, De vijver nabij sporthal de Meenthe, De Ruxveensevijver, isvijver Oostermeenthe, De vijver aan de Meppelerweg – Kallenkoterallee, De vijver tussen Hummelingen en Bakkersveld te Tuk, de vijver tussen de Hooidijk en de Melkweg te Tuk, De vijver tussen de Hooidijk en de Korte Baan te Tuk, De vijvers in het stadspark Ramswoerthe, De vijver in de wijk Paddenpoel, De Stadsgrachten in Steenwijk uitgezonderd het gedeelte rondom Nijenstede
2023 Het 70 jarig bestaan
Dit jaar bestaan we 70 jaar. Het gaat goed met de vereniging. Het ledenaantal gaat richting 700 leden en we staan er financieel goed voor. Waar ons wel zorgen over maken is of de vereniging over 5 of 10 jaar nog bestaat. We zien de vergrijzing toeslaan. We hebben welliswaar een penningmeester van 33 lentes maar de andere 3 bestuursleden hebben al een werkzaam leven achter de rug. We zijn nog op zoek naar een 5e bestuurslid want volgens onze statuten behoort een bestuur te bestaan uit 5 personen. Wie vervult deze vacature ? Ook bij de onderlinge competities slaat de vergrijzing toe. Elk jaar zijn er weer één of meer deelnemers die vanwege leeftijd afvallen en is er geen aanwas van nieuwe vissers. Het is een algemeen probleem niet alleen voor visclubs. Steenwijkerland zijn 4 HSV ‘s met gezamenlijk ca. 3500 leden. Steenwijk is de grootste vereniging met 2400 leden.